در مورد نحوه محاسبه ظرفيت ديزل ژنراتور يا موتور برق موردنظر ميتوان گفت به دليل اينکه اکثر مصرف کنندگان اين دستگاهها عمدتا عوام ميباشند و متخصص برق جهت انتخاب دستگاه يا آمپر يا کيلووات (kw) مورد نظر ندارند. اينجانب توضيحاتي را بيان ميکنم تا کساني که در اين زمينه سوالاتي دارند با شرکت ناب زيست تماس حاصل نمايند. کارشناسان ما به صورت تلفني و در صورت وم براي بازديد همه روزه قادر به همکاري ميباشند.
مهم ترين دليل براي محاسبه دقيق ديزل ژنراتور اين است که اگر ديزل ژنراتور را حتي کمي کوچک انتخاب کنيد اصلا به درد ننخواهد خورد. و اگر ديزل ژنراتور را بالا انتخاب کنيم هزينه خيلي زيادي کرده ايم پس کمي توجه براي انتخاب صحيح دستگاه خيلي به ما در هزينه کمک خواهد کرد.
براي آساني کار ابتدا بايد ببينيم که در يک خانه يا کارخانه و يا يک واحد توليدي و يا هرجاي ديگري چه مقدار لوازم برقي داريم که ميخواهيم توسط ديزل ژنراتور کارکند. چون در خيلي از موارد تمامي دستگاههاي موجود راه با ديزل ژنراتور راه اندازي نمي کنند. مگر آنکه در آن نقطه کلا برق وجود نداشته باشد مثل معادن سنگ و پاسگاه هاي مرزي و غيره. زماني که لوازم برقي مورد استفاده را ليست کرديم. در مرحله بعد ميزان برق مصرفي آنها را با هم جمع ميکنيم توجه داشته باشيد که هنگامي که موارد را با هم جمع ميکنيم همه با يک واحد باشند.
همگي بر اساس آمپر يا همگي وات (watt) يا کيلووات يا کاوا.سه فاز و تک فاز بودن دستگاهها را هم از هم تفکيک ميکنيم جهت تبديل همه واحد ها به يک واحد از tرمولهاي زير استفاده ميکنيم.
1)کيلووات( kw ) تکفاز ضربدر 4/4 دهم ميشود آمپر تکفاز
2)اسب بخار ضربدر 0.736 ميشود کيلووات (kw)
3)کيلووات سه فاز ضربدر 1.8ميشود آمپر سه فاز
4)کاوا (kva) ضبدر 0.8ميشود کيلووات
سپس اعداد به دست آمده را تکفاز ها با هم و سه فازها را با هم جمع ميکنيم. در مصرف کننده هايي که الکتروموتور وجود دارد مثل الکتروپمپ هواکش و فن و آسانسور و جرثقيل و… به دليل مصرف لحظه اي بالا در زمان روشن شدن يک ضريب به انها اضافه ميکنيم. مثلا موتور هاي الکتريکي با راه اندازي تک ضرب را دو برابر و موتور هاي الکتريکي با راه اندازي ستاره مثلث را يک و نيم برابر و موتور هاي با راه اندازي نرم را همان يک برابر حساب ميکنيم. سپس همه اعداد را به مثلا آمپر سه فاز تبديل ميکنيم.و در نهايت ميتوان آن را به کيلووات يا کاوا طبق فرمول زير تبديل کنيم.
آمپر سه فاز تقسيم بر 1.44ميشود کاوا و آمپرسه فاز تقسيم بر 1.8 ميشود کيلووات و پس از آنکه کيلووات يا کاوا مصرفي به دست آمد نقطه اي که ديزل ژنراتور قرار است در آن کارکند ارتفاع آن نقطه از سطح دريا را حساب ميکنيم.به عنوان مثال شهر تهران به طور متوسط 1000متر بالاتر از سطح آبهاي آزاد ميباشد.
و هر 1000متر که بالاتر بود 10 درصد به توان دستگاه انتخابي اضافه ميکنيم. مثلا در شهري که 1500 متر ارتفاع دارد 15 درصد به توان دستگاه اضافه ميگردد. اين کار به دليل افت توان ديزل ژنراتورهاست. چون تواني که روي پلاک ديزل ژنراتور خورده است توان کارکرد آن دستگاه در نقطه صفر از آبهاي آزاد ميباشد. و در نهايت براي مسئله آينده نگري و ضريب اشتباهات هم يک درصدي به صورت سليقه اي بالاتر در نظر ميگيريم.
توجه داشته باشيد اگر انتخاب ما 100 کاوا بود نبايد دستگاه 100 کاوا انتخاب کرد. چون دستگاه 100کاوا بايد اندازه 80 درصد توان خود يعني 80 کاوا کار کند در غير اينصورت آسيب ميبيند و عمر دستگاه کاهش پيدا ميکند.
ديزل ژنراتور ها در برند هاي مختلف ( ولوو پنتا – پرکينز –کامينز -لوول و ميتسوبيشي و … ) و با ويژگي هاي مختلف ( اضطراري -دائم کار -تک فاز 1p -سه فاز ) و در توان هاي مختلف در بازار عرضه مي گردند . به همين دليل هنگام انتخاب و خريد يک ديزل ژنراتور ابتدا بايد نيازهاي خود را شناسايي کرده و با توجه به آنها يک سري موارد را جهت انتخاب ديزل ژنراتور مناسب مورد توجه قرار داد:
انتخاب نادرست ميزان بار مصرفي مي تواند منجر به انتخاب يک ديزل ژنراتور نامناسب شده که در صورت کمتر بودن توان آن از توان مورد نياز واقعي، نياز ما را برآورده نمي کند و براي تعويض آن ناچارا متحمل هزينه بالايي مي شويم و در صورت بيشتر بودن توان آن از توان مورد نياز واقعي، باعث تحميل هزينه اضافي اوليه جهت خريداري آن و تحميل هزينه سوخت و استهلاک اضافي در طول مدت بهره برداري مي گردد.
ال: کاربرد ديزل ژنراتور: براي انتخاب ديزل ژنراتور مناسب ابتدا بايد کاربرد آنها را مدنظر گرفت.
پس ابتدا بايد تعيين شود که ديزل ژنراتور براي تامين برق بصورت دائمي استفاده ميشود يا فقط براي مواقع اضطراري.
در مراکز صنعتي و ساير سازمان هاي حساس, که قطع برق موجب خسارات مالي و يا حتي انساني مي شود, استفاده مي گردد. مانند بيمارستان ها, فرودگاه ها, کارخانه هاي توليد موادغذايي و… . در صورتيکه ديزل ژنراتور قرار است فقط جهت مواقع اضطراري و در صورت قطع برق شبکه استفاده گردد لازم نيست بطور کامل جانشين برق شبکه شود و ميتواند تنها به مصرف کننده هاي ضروري را برق بدهد که در اينصورت توان ديزل ژنراتور مورد نياز کمتر و سايز آن کوچکتر خواهد شد.
اين نوع ديزل ژنراتور در مکان هايي استفاده مي شود که خطوط انتقال برق وجود ندارد و يا استفاده از برق شهر مقرون به صرفه نيست مانند: معادن, تالارها , restorant و…
براي خريد ديزل ژنراتور مناسب بايد ميزان بار مورد نياز برق را مد نظر گرفت . و متناسب با آن ديزل ژنراتور مورد نياز را انتخاب نمود. هدف از محاسبه بار الکتريکي مصرفي ، رسيدن به يک مقدار عددي تا حدودي دقيق براي محاسبه توان الکتريکي ژنراتور است. جهت تعيين ميزان بار الکتريکي مصرفي، ليستي از مصرف کننده ها تهيه کرده و ميزان وات مصرفي برخي از وسايل خانگي را روي خودشان مشاهده نماييد:
نکته قابل توجه آن است که مصرف کننده ها به دو دسته ي سه فاز و تک فاز تقسيم بندي مي شوند.
بعنوان مثال جهت مصرف کننده هاي تک فاز (1p) ميتوانند الکترو پمپ هاي سيستم آبرساني و آتش نشاني، يخچال، تلويزيون، ماشين لباسشويي و ظرفشويي، اتو، جاروبرقي، لامپ ها و غيره باشند و مصرف کننده هاي سه فاز (3p) مي توانند موتور آسانسور و يا دستگاه هاي جوشکاري و غيره باشند. بعد از فهرست برداري از مصرف کننده ها و دسته بندي آنها بر اساس سه فاز و تک فاز بودن آنها، به پلاک، برچسب يا محل درج مشخصات الکتريکي آنها مراجعه کرده و ميزان شدت جريان مصرفي بر حسب آمپر (A) آنها را يادداشت ميکنيم. ممکن است در بعضي موارد مقدار آمپر ذکر نشده باشد و در عوض توان الکتريکي بر حسب اسب بخار (HP)، وات (W) يا کيلووات (KW) و يا کيلو ولت آمپر (KVA) ذکر شده باشد که در اينصورت با استفاده از روابط تقريبي زير ميزان آمپر (A) مصرفي معادلشان را بدست مياوريم.
KW = HP x 0.74
KW = KVA x 0.8
A = KW x 4.4
A = KW x 1.8
بايد توجه داشت که بعضي از مصرف کننده بطور موقت و در لحظه استارت (start)، مقدار آمپري که مصرف ميکنند چند برابر مقدار آمپر نامي آنهاست که بر روي پلاک مشخصات فني آنها درج شده است و اين افزايش آمپر آنها در محاسبات بايد لحاظ شود. براي اين منظور از ضرايبي زير استفاده مي کنيم:
1)ضريب 1 براي موتورهاي الکتريکي با راه اندازي از طريق اينورتر يا سافت استارتر
2)ضريب 1?7 براي موتورهاي الکتريکي با راه اندازي ستاره مثلث
3)ضريب 2?5 براي موتورهاي الکتريکي با راه اندازي مستقيم
حالا مقادير بدست آمده را به صورت مجزا يعني تک فاز ها با هم و سه فازها با هم را با يکديگر جمع مي کنيم. سپس مقدار حاصل جمع بدست آمده در حالت تک فاز را تقسيم بر سه نموده و با مقدار بدست آمده در حالت سه فازجمع مي کنيم. مقدار مجموع بدست آمده همان ماکزيمم شدت جريان (آمپر) مصرفي مجموع بارهاي الکتريکي مورد نياز ما در سيستم برق سه فاز است که ديزل ژنراتور بايد آنرا تامين کند.
حالا بايد اين مقدار آمپر(A) را به کيلووات يا کاوآ (کيلو ولت آمپر) تبديل کنيم:
KW = A / 1.8
KVA = A / 1.44
از روابط بالا مقدار توان الکتريکي مورد نياز بر حسب کيلووات (kw) يا کاوآ(kva) در سيستم برق سه فاز بدست مي آورد
درباره این سایت